Τέταρτος θάνατος από ιλαρά: Κατέληξε 18χρονος στη Θεσσαλονίκη


Ένας 18χρονος κατέληξε λόγω πνευμονίας και πνευμονικής ανεπάρκειας την Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το τέταρτο θύμα της ιλαράς στην Ελλάδα. 

Ο νεαρός άνδρας νοσηλευόταν στην Α΄ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη. Ήταν πλήρως εμβολιασμένος, όμως έπασχε από μη μεταδοτικό χρόνιο νόσημα, με υποκείμενη ανοσολογική ανεπάρκεια. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα θύματα ήταν είτε ανεμβολίαστα είτε ατελώς εμβολιασμένα. 

Ο πρώτος θάνατος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Ο τρίτος σε 35χρονη γυναίκα, από τον γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε, λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Συνολικά, 2.819 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο, από τον Μάιο του 2017. Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στη νότια Ελλάδα, ωστόσο, στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση, το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν αποκλείει την αύξηση και επέκταση των κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.





Πηγή: cnn
Φώτο: myILIAnews.gr

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου