Πώς το... τηγάνισμα μπορεί να «φρενάρει» την υπερθέρμανση του πλανήτη


Μία νέα μελέτη επιστημόνων τριών Βρετανικών πανεπιστημίων αποδεικνύει τον τρόπο που τα μόρια λιπαρών οξέων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα σχηματίζουν σύννεφα με αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία του πλανήτη

Τα τηγανητά φαγητά δεν επηρεάζουν μόνο την αποθήκευση λίπους στο σώμα μας, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να έχει αντίκτυπο και στον καιρό και την ατμόσφαιρα. 

Όπως επισημαίνουν τα λιπαρά οξέα που διαχέονται στον αέρα από την κουζίνα μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία νεφών που ενδέχεται να ρίξουν τη θερμοκρασία του κλίματος. 

Το μόρια αυτών των λιπαρών οξέων αποτελούν το 10% των σωματιδίων πάνω από το Λονδίνο, για παράδειγμα, και αυτά τα σωματίδια μπορούν να βοηθήσουν στον σχηματισμό συννέφων. 
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων των Ρίντινγκ, Μπαθ και Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι τα μόρια στις σταγόνες ταξινομούνται σε ένα σύμπλεγμα κρυσταλλικών δομών που λειτουργούν σαν σφουγγάρι να παγιδεύουν το νερό.







Περισσότερα εδώ: πηγή
Φώτο: Capital
Share on Google Plus

About Γεώργιος Τσε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου