Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα ήπειρο, τη... Ζηλανδία


Η Ζηλανδία διεκδικεί να γίνει η όγδοη (ή η έβδομη) ήπειρος της Γης,όμως δεν υπάρχει διεθνής επιστημονικός οργανισμός που να αποφασίζει επίσημα για τις νέες ηπείρους

Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης βυθισμένης ηπείρου, η οποία θα έπρεπε να αναγνωρισθεί σαν μια ξεχωριστή όγδοη ήπειρος -ή έβδομη ανάλογα με τους διαφορετικούς ορισμούς για τις ηπείρους- με το όνομα Ζηλανδία (Zealandia), όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί επιστήμονες.

Οι εν λόγω γεωλόγοι, με επικεφαλής τον Νικ Μόρτιμερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «GSA Today» της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής, σύμφωνα με το «Nature» και τη βρετανική «Guardian», παρουσιάζουν νέα γεωφυσικά δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, εν πολλοίς (σε ποσοστό 94%) κάτω από τα κύματα του νοτιοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού υπάρχει μια ενιαία ανεξάρτητη ήπειρος με έκταση περίπου πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα της Αυστραλίας που έχει έκταση 7,7 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων), η οποία συμπεριλαμβάνει τη Νέα Ζηλανδία και τη Νέα Καληδονία. Το τμήμα αυτό του ηπειρωτικού φλοιού είναι γεωλογικά τελείως διαχωρισμένο από την Αυστραλία. 
«Αν μπορούσαμε να στραγγίξουμε τους ωκεανούς του πλανήτη, τότε η Ζηλανδία θα είχε εδώ και καιρό αναγνωρισθεί ως ήπειρος» δήλωσε ο Μόρτιμερ.






Περισσότερα: πηγή
Φώτο: Naftemporiki

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου