Νεκρή η Βρετανίδα «λευκή χήρα» του ISIS


Η Βρετανίδα Σάλι Τζόουνς, η αποκαλούμενη «λευκή χήρα» του ISIS, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε επίθεση με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία.

Η πρώην πανκ ρόκερ από την κομητεία του Κεντ, είχε ταξιδέψει στη Συρία με το γιο της πριν από τέσσερα χρόνια για να ενταχθεί στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος και θεωρείτο σημαντικό στέλεχος στο κομμάτι της στρατολόγησης τζιχαντιστών.

Το προσωνύμιο «λευκή χήρα» της δόθηκε όταν ο επίσης Βρετανός τζιχαντιστής σύζυγός της Τζουνάιντ Χουσεΐν σκοτώθηκε σε άλλη επίθεση με αμερικανικό drone τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, η βρετανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA τον περασμένο Ιούνιο ότι η Τζόουνς σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.

Το περιστατικό δεν δημοσιοποιήθηκε λόγω φόβων ότι στην επίθεση ίσως σκοτώθηκε και ο 12χρονος γιος της Τζότζο.

Εξακολουθεί να παραμένει ασαφές αν το αγόρι επίσης σκοτώθηκε, αν και η Sun επικαλείται στρατιωτικές πηγές που αναφέρουν ότι εάν διαπιστωνόταν πως στο στόχαστρο βρισκόταν και ένα ανήλικο αγόρι τότε η επίθεση θα ματαιωνόταν.

Από τη στιγμή που δεν έχει σταθεί δυνατή η επί του εδάφους αναγνώριση της Σάλι Τζόουνς οι αμερικανικές αρχές κρατούν μία μικρή επιφύλαξη για το κατά πόσο όντως μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι η «λευκή χήρα», αν και τονίζεται ότι η πληροφορία βασίζεται στην ακριβέστερη δυνατή εκτίμηση.

Το 2015 είχε αποκαλυφθεί ότι η τότε 50χρονη Σάλι Τζόουνς και ο 21 ετών σύζυγός της χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές υπηρεσίες για να στέλνουν μηνύματα σε νεαρούς Βρετανούς, προτρέποντάς τους να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις επί βρετανικού εδάφους ως «μοναχικοί λύκοι».

Μετά από το θάνατο του Χουσεΐν η Τζόουνς πιστεύεται ότι είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της γυναικείας πτέρυγας του τάγματος Anwar al-Awlaki του ISIS, το οποίο στελεχώνεται από ξένους ισλαμιστές με σκοπό το σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δύση.

Από τη θέση αυτή συνέχισε την προσπάθεια στρατολόγησης γυναικών μέσω Twitter, απειλώντας παράλληλα όλους τους χριστιανούς με αποκεφαλισμό.

Παρόλα αυτά, σε ντοκιμαντέρ του Sky News το καλοκαίρι η σύζυγος άλλου ξένου τζιχαντιστή δήλωσε ότι είχε συναντήσει τη Σάλι Τζόουνς στη Συρία και ότι εκείνη της είχε πει κλαίγοντας ότι ήθελε να επιστρέψει στη Βρετανία, αλλά η ηγεσία του ISIS δεν της το επέτρεπε.






Πηγή ΚΥΠΕ,sigmalive  
Φώτο: Reader

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου