Ξεκινούν πάλι οι ανασκαφές στην αρχαία Ζώμινθο στον Ψηλορείτη


οι ανασκαφές θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα του Αυγούστου, ούτως ώστε στη συνέχεια τους επόμενους μήνες να υπάρξουν και οι επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις για τη συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει η αποστολή της αρχαιολόγου Έφης Σακελλαράκη – Σαπουνά για την ανασκαφική περίοδο της αρχαίας Ζωμίνθου στον Ψηλορείτη που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ανασκαφές θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα του Αυγούστου, ούτως ώστε στη συνέχεια τους επόμενους μήνες να υπάρξουν και οι επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις για τη συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα.

Στην αποστολή, συμμετέχουν εκτός από την ομάδα των αρχαιολόγων και άλλες επαγγελματικές ειδικότητες, όπως συντηρητές, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές.

Τα συνεργεία εργασίας  στηρίζουν με προσωπική δουλειά πολλοί Ανωγειανοί που έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό τις προσπάθειες της κ. Σακελλαράκη για την ανάδειξη ενός ακόμη σημαντικού μνημείου της κρητικής ιστορίας.

Η Ζώμινθος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός ορεινός αρχαιολογικός χώρος, που αποκαλύφθηκε το 1982 από τον Γιάννη και την Έφη Σακελλαράκη. Πρόκειται για μινωικό ανάκτορο, με πολλούς ορόφους και πλήθος δωματίων, που ήταν διακοσμημένα με τοιχογραφίες. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, πιθανότατα η Ζώμινθος είχε αποτελέσει αξιόλογο κέντρο οικονομικό και θρησκευτικό στη νεοανακτορική περίοδο.




Πηγή: Cretapost

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου