Κλιμακώνεται η κρίση στο Κατάρ: Η επόμενη μέρα


Κλιμακώνεται η κρίση ανάμεσα στο Κατάρ και τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου, ώρες μετά την ανακοίνωση των πέντε αραβικών κρατών πως διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κάταρ κατηγορώντας το αραβικό κράτος ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Από την μεριά του το Κατάρ αρνείται πως στηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή, ενώ παρά την έκκληση του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για «ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο» με στόχο την έξοδο από την κρίση, οι χώρες του Κόλπου έχουν όπως φαίνεται ξεκινήσει τις διαδικασίες «απομόνωσης» της χώρας.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ υπολογίζοντας, στην μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του στο Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κατάρ επιθυμεί από τον ΥΠΕΞ του Κουβέιτ «να αναλάβει δράση και να επικοινωνήσει με όλες τις πλευρές της κρίσης και να προσπαθήσει να ελέγξει το θέμα». 


Σε εφαρμογή τα μέτρα που οδηγούν στην απομόνωση του Κατάρ

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν ήδη διακόψει κάθε μετακίνηση μέσω εδάφους και θαλάσσης από και προς το Κατάρ και η Αίγυπτος πρόκειται να προχωρήσει από σήμερα Τρίτη σε απογόρευση των πτήσεων από και προς την χώρα, με Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία να ακολουθούν. 

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι αεροπορικές εταιρείες μετά την εν λόγω απαγόρευση, καθώς το αεροδρόμιο στην Ντόχα αποτελεί σημαντικό κόμβο διεθνών πτήσεων. Το δημοσίευμα του BBC ότι ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες που θα πληγούν από την κρίση -εκτός από τις  Etihad Airways και Emirates - θα είναι και η Qatar Airways, επιβεβαιώνει η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας στην οποία ζητά να κλείσουν τα γραφεία της εταιρείας στην χώρα «εντός 48 ωρών».

Φωτογραφία από άρθρο του BBC, απεικονίζει την «περιορισμένη» πορεία που ακολούθησε η Qatar Airlines σήμερα το πρωί.

Οτι δεν πρόκειται να καταφέρουν να απομονώσουν το Κατάρ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Τάνι, καθώς «έχουμε ακόμα πρόσβαση με τον εξω κόσμο μέσω διεθνών ακτοπλοϊκών γραμμών αλλά και του διεθνούς εναέριου χώρου».


Κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων γύρω από το Κατάρ τις τελευταίες επτά ημέρες.

Παράλληλα, κάτοικοι σε Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία με καταγωγή από το Κατάρ έχουν δύο βδομάδες για να φύγουν από τις χώρες διαμονής τους και να επιστρέψουν στο Κατάρ.

Ακόμη, διορία 48 ωρών έχουν δώσει η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους διπλωματικούς εκπροσώπους του Κατάρ ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στις διακοπείσεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Αιγύπτου, ρόλο αναλαμβάνει και η Αθήνα, καθώς τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ θα αναλάβει η Ελλάδα.

Στο κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στο Κατάρ, προχώρησε χθες η Σαουδική Αραβία. 
Περισσότερα: Καθημερινή
Share on Google Plus

About Γεώργιος Τσε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου