Πανελλαδικές 2017: Οι απαντήσεις στα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά


Συνεχίστηκαν οι εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι της Ομάδας των Ανθρωπιστικών Επιστημών εξετάστηκαν στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και οι υπόλοιποι υποψήφιοι στο μάθημα των Μαθηματικών Προσανατολισμού.

Τα θέματα των Μαθηματικών Προσανατολισμού στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι έκρυβαν φέτος ορισμένες εκπλήξεις. Στο πρώτο θέμα -και συγκεκριμένα στο ζήτημα Α2.β.- ζητήθηκε για πρώτη φορά αιτιολόγηση απάντησης σε ερώτηση κλειστού τύπου (Ψευδής - Αληθής), που εξετάζει την κριτική ικανότητα των υποψηφίων.

Τα υπόλοιπα θέματα απαιτούσαν μεγάλη ευχέρεια στις πράξεις και άριστες αλγεβρικές γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις του Λυκείου. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα θέματα συνδυαστικά σε όλο το φάσμα της ύλης, διαβαθμισμένης αλλά και ταυτόχρονα αυξημένης δυσκολίας με ελάχιστη έμφαση σε θεωρητικά ζητήματα και μεγάλη έμφαση στα υπολογιστικά θέματα. 


Στα Αρχαία Ελληνικά, όπου οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε Διδαγμένο κείμενο από έργο του Πλάτωνος “Πρωταγόρας”, οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν να ανταποκριθούν με επάρκεια. Το αδίδακτο κείμενο ήταν από έργο “Φίλιππος” του Ισοκράτους και χαρακτηρίζεται ως θέμα μέτριας δυσκολίας και όχι πιο απαιτητικό από το αντίστοιχο των Εξετάσεων του 2016.

Υπήρχε μια μικρή διαφοροποίηση στα ζητούμενα των γραμματολογικών ασκήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που όμως δεν πρέπει να αιφνιδίασε τους υποψηφίους. Είναι, λοιπόν, πιθανό οι βαθμολογίες να κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια




Δείτε εδώ τις λύσεις: Καθημερινή

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου