Φονικός σεισμός στη Μυτιλήνη: Μια γυναίκα νεκρή 15 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές - Εκκενώθηκε η Βρίσα



Σεισμός Μυτιλήνη: Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), σημειώθηκε στις 15:28 της Δευτέρας (12/6), με το επίκεντρό του να βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδος καθώς και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Στο «ρυθμό» των Ρίχτερ «χόρευε» όλο το βράδυ της Δευτέρας το πολύπαθο νησί της Μυτιλήνης, αλλά και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο. Η σεισμική ακολουθία, μετά το φονικό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας 43χρονης, εξελίσσεται ομαλά, με τους ειδικούς, ωστόσο, να παραμένουν επιφυλακτικοί, μέχρι να περάσει το κρίσιμο 48ωρο, που θα δείξει ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Εκτός από το χαμό της άτυχης 43χρονης που καταπλακώθηκε από το σπίτι της στο χωριό Βρίσα, το οποίο ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά, άλλα 15 άτομα τραυματίστηκαν από το μεσημεριανό «χτύπημα» του Εγκέλαδου.


Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με δύο ατομικές βόμβες

Σοκάρει η δήλωση του καθηγητή Γεωλογίας του σεισμολογικού κέντρου Καντιλί της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν στην εφημερίδα Hurriyet. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής από το φονικό σεισμό στη Μυτιλήνη απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με δύο ατομικές βόμβες, ενώ δεν αποκλείει ένα νέο και μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.

«Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που... περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών έδωσε το σεισμό στα 6,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 11χλμ.

Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Κέντρο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS) κατέγραψε το σεισμό στα 6,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 11,5χλμ.





Πηγή: newsbomb

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου