Πράσινο τσάι και καρκίνος του προστάτη


Το τσάι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιοδραστικά συστατικά, όπως οι κατεχίνες, οι φλαβονόλες, οι λιγνάνες και τα φαινολικά οξέα, συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Στο πράσινο τσάι η 3-γαλική-επιγαλοκατεχίνη (EGCG) είναι η πιο συχνά απαντούμενη κατεχίνη, αποτελώντας τα 2/3 των ολικών κατεχινών της συγκεκριμένης ποικιλίας τσαγιού.

Το πράσινο τσάι σε μελέτες με μοντέλα ζώων και κυτταρικές καλλιέργειες

Οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν διενεργηθεί σε κυτταρικές καλλιέργειες (in vitro) ή σε πειραματόζωα (in vivo) καταδεικνύουν προστατευτική επίδραση του πράσινου τσαγιού ή εκχυλισμάτων του έναντι του καρκίνου του προστάτη. Πολλοί μηχανισμοί έχουν προταθεί στην βιβλιογραφία, για να εξηγήσουν τα ευρήματα αυτά. Πρώτον, φαίνεται πως συστατικά του πράσινου τσαγιού μπορούν να προσδένονται ισχυρά σε συγκεκριμένους μοριακούς στόχους, αναστέλλοντας μερικώς μονοπάτια που παίζουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κάποιο ρόλο στην καρκινογένεση. Επίσης, η προστασία που προσφέρει το πράσινο τσάι έναντι της οξείδωσης φέρεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, να παίζει κάποιο ρόλο.

Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι μελέτες τέτοιου είδους έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν και οι ερευνητές, οι χρησιμοποιούμενες ποσότητες τσαγιού και κατεχινών στα πειράματα συνήθως υπερβαίνει κατά πολύ την μέση ανθρώπινη πρόσληψη, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η απορρόφηση φαινολικών συστατικών στο ανθρώπινο έντερο αλλά και η σταθερότητά τους στο πλάσμα είναι ιδιαίτερα χαμηλά.


Περισσότερα: Ζούγκλα

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου