Ψηφίστηκε και επίσημα το 4ο μνημόνιο με 153 «ναι»



Με 153 «ναι», ψηφίστηκε το τέταρτο μνημόνιο -ή αλλιώς το συμπληρωματικό του 3ου όπως υποστήριξε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος- μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή, στην οποία δεν έλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, αναφορικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ψήφισαν στο σύνολό τους 281 βουλευτές, καθώς εκτός από τα 17 μέλη της Χρυσής Αυγής που απείχαν από την διαδικασία, έλειπαν οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Δένδιας και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (σ.σ. με επιστολή ενημέρωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο εκτός από τα άρθρα 70 και 71).

Επί της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 153 «ναι» από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και 128 «όχι» από την αντιπολίτευση.

Επί των άρθρων, το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης στήριξε τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% και την εξομοίωση της φορολογίας της βουλευτικής αποζημίωσης με τα εισοδήματα των υπόλοιπων φυσικών προσώπων.

Ωστόσο, αναπάντεχη ήταν η μοναδική διαφοροποίηση της βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία δήλωσε παρούσα για το άρθρο 56, που αφορά τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, «για προσωπικούς λόγους», όπως υποστήριξε σε σχετική της επιστολή.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για τα σκληρά μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, ενώ σφοδρή ήταν και η κριτική προς τους υπουργούς και τους βουλευτές οι οποίοι απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στα σκληρά μέτρα, αλλά εστίασαν μόνο στα αντίμετρα.

Κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών υπήρξε μια σφοδρότατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του συνεργάτη του στην κυβέρνηση, Πάνου Καμμένου, από το σύνολο των ηγετών της Αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα, ο οποίος έχει καταστρατηγήσει το Σύνταγμα.

Ο κύριος Τσίπρας εμφανίστηκε απολογητικός αλλά και ευδιάθετος, καθώς όπως είπε  με την συμφωνία η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και διαψεύδονται όλοι οι  «ψευδοπροφήτες». Μάλιστα χαρακτήρισε την λανθασμένη την κριτική για τα αντίμετρα (τα οποία  σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο θα ισχύσουν μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αυξημένου κατά 1% πάνω από τον στόχο του 3,5%  και μόνο με την σύμφωνη γνωμάτευση του ΔΝΤ).

Στα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της συνεδρίασης και η κίνηση μελών της νεολαίας της Λαϊκής Ενότητας να ρίξουν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ανακοινώσεις της ΛΑΕ κατά του 4ου μνημονίου. Οι τρεις νέοι οδηγήθηκαν από τη φρουρά της Βουλής εκτός των θεωρείων.




Πηγή: mononews

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου