Η Telegraph εκθειάζει δύο ελληνικά μουσεία


Η βρετανική ιστοσελίδα συμπεριέλαβε το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Μπενάκη στη λίστα με τα 41 μουσεία που πρέπει να επισκεφθεί κανείς πριν πεθάνει, στις θέσεις 24 και 25 αντίστοιχα.

Το αφιέρωμα μιλά για το Μουσείο της Ακρόπολης (#24) που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2009, σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να έρχεται σε «ευθύ διάλογο» με τον λόφο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, κάνοντας λόγο για ένα ανάλαφρο γυάλινο κτίριο που φιλοξενεί αρχαϊκά και κλασικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, περήφανα αγάλματα αρχαίων και ολοζώντανα ανάγλυφα ζωικών μορφών. Σημειώνει μεταξύ άλλων πως τα κομμάτια που λείπουν από τα γλυπτά, αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν το 1801 και αναφέρει τον διακαή πόθο των Ελλήνων να επιστραφούν από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σχετικά με το Μουσείο Μπενάκη (#25), η βρετανική ιστοσελίδα αναφέρεται στο επιβλητικό νεοκλασσικό του Κολωνακίου με το «υπέροχο καφέ της ταράτσας». Το συγκεκριμένο μουσείο βρίσκεται στη λίστα της Telegraph επειδή «ανιχνεύει» την ελληνική τέχνη έως τον 20ό αιώνα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει γλυπτά, κεραμικά, κοσμήματα, πίνακες, έπιπλα και κοστούμια, από τα οποία ξεχωρίζουν, σύμφωνα με την Telegraph, ο Θησαυρός της Θεσσαλίας (χρυσά κοσμήματα του 2ου αιώνα π.Χ.), δύο πρώιμα έργα του Ελ Γκρέκο και την ανακατασκευή δυο ξυλόγλυπτων κοζανίτικων δωματίων του 18ου αιώνα.

Η πρώτη πεντάδα της λίστας με τα 41 μουσεία διαμορφώνεται ως εξής:

1. Μuseum of Modern Art (MoMA), Νέα Υόρκη
2. Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη
3. Guggenheim,Νέα Υόρκη
4. The Whitney Museum of American Art,Νέα Υόρκη
5. Λούβρο, Παρίσι
Ετικέτες ΜΟΥΣΕΙΑ



Πηγή: ellada.in

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου