«Ασπίδα» για τη μετάσταση του καρκίνου!


Η εξουδετέρωση του ενζύμου AKR1B1 σε πειραματόζωα και η αναστολή κυττάρων

Ενα φάρμακο που σήμερα συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια επιθετική μορφή του λεγόμενου «τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού» (βασικοκυτταρικός τύπος), που αντιστοιχεί στο 15%-20% των συνολικών περιστατικών και ο οποίος εμφανίζει ταχείες μεταστάσεις στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες, σύμφωνα με μια νέα ανακάλυψη Κινέζων επιστημόνων.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Zhejiang της επαρχίας Hangzhou, στη σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Journal of Experimental Medicine», εστιάζοντας σε βασικοκυτταρικούς και τριπλά αρνητικούς καρκίνους του μαστού, διαπίστωσαν ότι ήταν εξαιρετικά αυξημένα τα επίπεδα (υπερέκφραση) του μεταβολικού ενζύμου AKR1B1, το οποίο, όπως υπογραμμίζουν, συνδέεται με τα αυξημένα ποσοστά μεταστάσεων αυτών των νεοπλασιών.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας μιας διαδικασίας που ονομάζεται επιθηλιακή - μεσεγχυματική μετάβαση (EMT). Στη φάση του «προγράμματος ΕΜΤ» το AKR1B1 αυξάνει τα επίπεδα κυτταρικής μεταγραφής (Twist2), παράγοντας το λιπίδιο προσταγλαδίνη F2.
Ετσι, τα καρκινικά κύτταρα γίνονται πιο κινητικά, αποκτούν ιδιότητες βλαστικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να αντιστέκονται στις μέχρι σήμερα γνωστές θεραπείες αλλά και να πυροδοτούν την ανάπτυξη όγκων και σε άλλους ιστούς.

Η διαπίστωση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνοντας τα επίπεδα του AKR1B1 εξασθένησε η ικανότητα των καρκινικών βλαστικών κυττάρων να πολλαπλασιάζονται και να δίνουν μεταστάσεις.
Τη σχετική διαπίστωσή τους οι ερευνητές επιβεβαίωσαν με πειράματα σε ποντίκια, στα οποία είχαν μεταμοσχεύσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα μαστού, βασικοκυτταρικού τύπου.
Εξουδετερώνοντας το ένζυμο AKR1B1 στα πειραματόζωα, πέτυχαν να αναστείλουν τόσο την ανάπτυξη όσο και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου