Υπερθέρμανση και στα βάθη των ωκεανών


Ταχύτατη είναι η υπερθέρμανση των ωκεανών, όπως διαπιστώνουν σύγχρονες μελέτες, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες του 2013, που εκτιμούσαν ότι παρατηρείται επιβράδυνση στην αύξηση της θερμοκρασίας στους υδάτινους όγκους του πλανήτη. 

Η υπερθέρμανση δεν εξαντλείται στα ανώτερα στρώματα των ωκεανών, αλλά επεκτείνεται και στα μεγάλα βάθη, που επίσης υπερθερμαίνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Σε αυτούς τους ισχυρισμούς είχαν βασίσει την άποψή τους άνθρωποι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, που έλεγαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι ωκεανοί αυξάνουν τη θερμοκρασία τους κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία μετά το 2000 και όχι κατά 0,07 βαθμούς που είχαν εκτιμήσει παλαιότερα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, δε, είναι ότι η υπερθέρμανση δεν εξαντλείται στα ανώτερα στρώματα των ωκεανών, αλλά επεκτείνεται και στα μεγάλα βάθη, που επίσης υπερθερμαίνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Climate Change» σημειώνει ότι το ένα τρίτο της απορροφηθείσας θερμότητας από το 1997 έως σήμερα συγκεντρώθηκε σε βάθη άνω των 700 μέτρων και ότι το ήμισυ της απορρόφησης θερμότητας από τους ωκεανούς από το 1865 μέχρι σήμερα καταγράφεται από το 1997 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας γίνεται με καλπάζοντες ρυθμούς. Το 90% του πλεονάσματος θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα απορροφάται από τους ωκεανούς, και έτσι η ξηρά διατηρεί πολύ πιο «ευχάριστες» θερμοκρασίες. 

Ωστόσο τα μεγέθη είναι πραγματικά τεράστια. Το πλεόνασμα θερμότητας που έχει συσσωρευτεί στους ωκεανούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται σε 150 Ζετατζάουλ, θερμική ενέργεια που ισοδυναμεί με μια πυρηνική έκρηξη κλίμακας Χιροσίμα κάθε δευτερόλεπτο για 75 συνεχόμενα έτη.


Επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές, καθώς η υπερθέρμανση προκαλεί διαστολή του νερού και άρα ανεβάζει τη στάθμη των ωκεανών. Επιπλέον, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι διαταράσσεται η κυκλοφορία ανάμεσα στα αέρια στρώματα και τους υδάτινους όγκους, οπότε έχει επίπτωση και στη συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Σαφέστατα, οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές και για θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.


Πηγή: Έθνος

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου