Πολύ χαμηλά η Ελλάδα στην Ψηφιακή Οικονομία


Την 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξακολουθεί να καταλαμβάνει η Ελλάδα στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το έτος 2017 που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν. 

Αν και είμαστε σε μεγάλο ποσοστό συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο όλη μέρα, στο σπίτι, στη δουλειά, στον δρόμο, οι ψηφιακές δεξιότητες δεν είναι επαρκείς, ενώ ιδιαιτέρως χαμηλό παραμένει το επίπεδο χρήσης ψηφιακών υπηρεσιών από τη δημόσια διοίκηση, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς τη συνδεσιμότητα η Ελλάδα κατατάσσεται 27η, καθώς, ενώ το 99% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, ο αριθμός των σταθερών και των κινητών ευρυζωνικών συνδρομών είναι μικρός. Ειδικότερα, σταθερή ευρυζωνική συνδρομή έχει το 66% των νοικοκυριών (έναντι 74% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος), ενώ η αναλογία των κινητών ευρυζωνικών συνδρομών είναι 50 ανά 100 κατοίκους (στην Ε.Ε. είναι 84 ανά 100 κατοίκους).

Το 66% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο σε τακτική βάση (79% στην Ε.Ε.), ενώ τουλάχιστον τις βασικές ψηφιακές γνώσεις κατέχει το 46% (56% στην Ε.Ε.). Αν και το ποσοστό των ειδικών στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας είναι 1,2% του εργατικού δυναμικού, ο αριθμός των πτυχιούχων θετικών επιστημών και τεχνολογίας είναι σχετικά υψηλός, γεγονός που η Κομισιόν θεωρεί καλό οιωνό για το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.

Οι Ελληνες είναι ενεργοί χρήστες του Διαδικτύου σε ό,τι αφορά ειδικά την ενημέρωση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αύξηση παρουσιάζει η χρήση του για συναλλαγές με τράπεζες, από το 28% του πληθυσμού έναντι 21% στην προηγούμενη έκθεση.
Από την άλλη, η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις προχωρά με αργούς ρυθμούς. 

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου