Στην κορυφή το Μονοπάτι της Αρκούδας


Μεταξύ των κορυφαίων πεζοπορικών διαδρομών σε όλη την Ευρώπη φιγουράρει το Μονοπάτι της Αρκούδας στο Μέτσοβο, που έλαβε τη διεθνή διάκριση Leading Quality Trail! Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία για την τουριστική βιομηχανία της Ηπείρου, καθώς αντίστοιχη πιστοποίηση έχουν μόλις 15 ευρωπαϊκές διαδρομές πεζοπορίας.

Το Μονοπάτι της Αρκούδας ή Ursa Trail («ούρσα» σημαίνει αρκούδα στα βλάχικα) παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση του Βερολίνου, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης του Γερμανικού Συνδέσμου Πεζοπορίας. Οπως έγινε γνωστό, η διαδρομή έλαβε από την Ευρωπαϊκή Πεζοπορική Ομοσπονδία την ευρωπαϊκή πιστοποίηση για μονοπάτια πεζοπορίας (Leading Quality Trail - Best of Europe).



Ομορφιά και σηματοδότηση

Η απαιτητική πιστοποίηση δίνεται μόνο σε διαδρομές που συνδυάζουν την ομορφιά του τοπίου με τη φυσική μορφή του εδάφους, τη σωστή σηματοδότηση που θα εξασφαλίζει τον προσανατολισμό των πεζοπόρων, καθώς και την ύπαρξη ειδικευμένου προσωπικού για τη συντήρηση του μονοπατιού και για ξεναγήσεις. Αντίστοιχη πιστοποίηση έχουν μόνο δύο ελληνικά από τα συνολικά 15 ευρωπαϊκά μονοπάτια, το Μονοπάτι της Ανδρου και το Μονοπάτι του Μαινάλου στην Αρκαδία.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στην Ηπειρο, καθώς σύντομα το Ursa Trail θα αποτελεί μόνο ένα τμήμα του Epirus Trail, δηλαδή μιας μεγάλης πεζοπορικής διαδρομής με μήκος περίπου 300 χιλιόμετρα.

«Εδώ και δύο μήνες αρχίσαμε την καταγραφή των μονοπατιών σε όλα τα σημεία, έτσι ώστε να αναδειχθούν και αυτά που έχουν χαθεί με τον καιρό και τώρα πια δεν χρησιμοποιούνται. Μετά τον Ιούνιο θα αρχίσουμε με τα κατασκευαστικά έργα που είναι αναγκαία σε ορισμένα σημεία, για να φτάσουμε στη συνέχεια στην πιστοποίηση. Πιστεύω ότι σε έναν χρόνο θα αρχίσουν να πιστοποιούνται κομμάτι κομμάτι» δήλωσε ο Ηλίας Γκαρτζονίκας, στέλεχος του τμήματος τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου.




About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου