ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Η σινδόνη μούμιας 2.000 ετών


Το σάβανο που ανακάλυψαν οι επιμελητές του Εθνικού Μουσείου της Σκοτίας μέσα σε πακέτο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο ήταν ξεχασμένο στις αποθήκες

Επιμελητές στο Εθνικό Μουσείο της Σκοτίας οδηγήθηκαν σε μία εξαιρετική ανακάλυψη μέσα σε ένα υπηρεσιακό πακέτο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Στο πακέτο υπήρχε ένα σημείωμα το οποίο ανέφερε ότι το περιεχόμενό του, ένα εξαιρετικά διατηρημένο σάβανο μούμιας, προερχόταν από έναν αρχαίο αιγυπτιακό τάφο που αρχικά χτίστηκε γύρω στο 1290 π.Χ. Το πακέτο είχε ξεχαστεί στην αποθήκη του μουσείου από τα μέσα της δεκαετίας του '40. 
Το σάβανο, το οποίο χρονολογείται τον 9ο π.Χ. αιώνα, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια «μίας λεπτομερούς αξιολόγησης» των αιγυπτιακών συλλογών του Εθνικού Μουσείου και είναι μόνο ένα από τα πολλά αντικείμενα από αυτόν τον τάφο που βρίσκονται στο συγκεκριμένο μουσείο. 

Οι εξειδικευμένοι συντηρητές το ύγραναν απαλά, ώστε οι ίνες να γίνουν λιγότερο ξηρές και εύθραυστες. Αυτό βοήθησε τους ειδικούς να ξεδιπλώσουν προσεκτικά το σάβανο, μία διαδικασία που κράτησε σχεδόν 24 ώρες. Μια ιερογλυφική επιγραφή στο σάβανο έκανε γνωστή την ταυτότητα του ιδιοκτήτη. 
Επρόκειτο για έναν αριστοκρατικής καταγωγής Αιγύπτιο αξιωματούχο -επί ρωμαϊκής εποχής-, του Montsuef, και της συζύγου του Tanuat.

Η δρ Margaret Maitland, ανώτερη επιμελήτρια των αρχαίων εκθεμάτων και συλλογών της Μεσογείου που βρίσκονται ως εκθέματα στο μουσείο, δήλωσε στο BBC: 
«Για κάθε φροντιστή-επιμελητή αρχαιοτήτων η ανακάλυψη ενός αντικειμένου αυτής της σημασίας είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Πριν από λίγο είχαμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε το ύφασμα που έφερε εντυπωσιακούς χρωματισμούς και πολύχρωμες ζωγραφικές λεπτομέρειες, και πρότεινα ότι θα μπορούσε να είναι κάλλιστα το σάβανο (σινδόνη) κάποιας μούμιας, όμως κανείς από εμάς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο πολύ θα μας χαροποιούσε η στιγμή που το ξετυλίγαμε.


Η σινδόνη είναι ένα πολύ σπάνιο αρχαίο αντικείμενο και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Κατασκευάστηκε με ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο καλλιτεχνικό ύφος, που υποδηλώνει τη ρωμαϊκή περίοδο της αιγυπτιακής τέχνης, ύφος που είναι πολύ διακριτικό» τόνισε χαρακτηριστικά η δρ Margaret Maitland. Οι ειδικοί λοιπόν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκοτίας υποστηρίζουν ότι το σάβανο που βρέθηκε προέρχεται από έναν τάφο της ρωμαϊκής εποχής, ο οποίος χτίστηκε πριν από περίπου 2.300 χρόνια απέναντι από τη φημισμένη πόλη της Θήβας, το σύγχρονο Λούξορ.

Οι εικασίες

Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά για τον επικεφαλής της αστυνομίας και τη σύζυγό του, λεηλατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές κατόπιν, φτάνοντας έως τις πρώτες ημέρες του 1ου αιώνα μ.Χ. Στη ρωμαϊκή εποχή στην Αίγυπτο τα σάβανα γίνονταν όλο και πιο σημαντικά, καθώς η χρήση των φερέτρων ήταν σπάνια έως τότε. Οι εξειδικευμένοι επιμελητές εικάζουν επίσης ότι, λόγω της στενής σχέσης των ιδιοκτητών του σάβανου Montsuef και Tanuat, των οποίων οι θάνατοι καταγράφηκαν περί τον 9ο π.Χ. αιώνα, είναι πολύ πιθανό το σάβανο να είναι περίπου της ίδιας χρονικής περιόδου. Το εύρημα θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Μουσείο της Σκοτίας σε ειδική έκθεση που θα έχει την ονομασία «Αρχαία Αιγυπτιακή Ταφή» στις 31 Μαρτίου. 

Φυσικά, αυτό το σάβανο δεν είναι το πρώτο που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Ακόμα ένα σπάνιο σάβανο από κηδεία επίσημου προσώπου, που χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια και ανήκε στον αρχαίο πολιτισμό του Παράκας στο Περού, βρέθηκε στην περουβιανή χερσόνησο τη δεκαετία του '20. Η υπέροχη τεχνοτροπία με την οποία κατασκευάστηκε το κατατάσσει στα μοναδικά τεχνουργήματα, καθώς είχε περισσότερες από 80 αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου, του κίτρινου και του κόκκινου σε ένα μοτίβο με 32 καρέ.

To «μυστικό» του Τορίνο

Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο και περίφημο αρχαιολογικό εύρημα (σάβανο) στη σύγχρονη Ιστορία, που περιλαμβάνει ένα περίβλημα με αινιγματικές στάμπες, είναι η ξακουστή και πολυσυζητημένη Σινδόνη του Τορίνο, η οποία για πολλούς θεωρείται το σάβανο του Ιησού του Ναζωραίου, το οποίο, ενώ αντιμετωπίζεται μόνο ως αντικείμενο ιστορικής σημασίας από τους σκεπτικιστές, έχει γοητεύσει τους μελετητές και τους επιστήμονες και αυτό οφείλεται στη μυστηριώδη φύση του.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό με αυτή την υπόθεση είναι ότι οι περισσότερες πρόσφατες μελέτες και τα τεστ DNA πρόσθεσαν περισσότερο «λάδι στη φωτιά» αντί να επιλύσουν το μυστήριο. 



About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου