15 ταινίες που αξίζει να δείτε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Το 19ο φεστιβάλ ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 3 Μαρτίου, κι εμείς σας προτείνουμε 15 ταινίες από το εκλεκτό πρόγραμμά του.

Ένα χρόνο μετά την ενηλικίωσή του, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επέστρεψε παραδίδοντας το πιο ώριμο, ολοκληρωμένο και συμπαγές πρόγραμμά του. 

Τα 213 πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ που δομούν τον κορμό του αντανακλούν, όχι μόνο τα βλέματα των τολμηρών δημιουργών που βρίσκονται πίσω από αυτά, αλλα συνολικά μια κοινωνία που βρίσκεται σε μετάβαση: το προσφυγικό, τα υπό αμφισβήτηση ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων, η οικονομική κρίση και η κρίση ταυτότητας, αλλά και η γαστρονομία ως τάση, ο επαναπροσδιορισμός της τέχνης και ο διεθνής διάλογος για το περιβάλλον, συνθέτουν το πανόραμα της σύγχρονης πραγματικότητας και τις κεντρικές θεματικές του φετινού φεστιβάλ.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε 15 από τα πιο αντιπροσωπευτικά ντοκιμαντέρ που θα δει κανείς στο Ολύμπιον, τον Παύλο Ζάννα και τις αποθήκες του Λιμανιού:

ΙΧΘΥΣ / Χρήστος Καραλιάς
​Μια εξαμελής οικογένεια ζει σ’ ένα κτήμα με ψηλούς φράχτες έξω απ’ την Αθήνα. Ένα σπίτι γεμάτο παιδικές φωνές, μουσική, με οικογενειακό συγκρότημα και «σπιτικές» ταινίες. Μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και της ανατροφής των παιδιών σε υπεύθυνους ενήλικες με βάση την αγάπη και τη σχέση τους με τον Χριστό. Μια σπουδαστική προσπάθεια που κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ.
Προβολές:
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017 - 20:00 
TΩNIA MAPKETAKH: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 - 13:00

Αφροδίτη / Μέτε Κάρλα Άλμπρεχτσεν, Λέα Γκλομπ 
Μια αισθαντική χαρτογράφηση της γυναικείας σεξουαλικότητας, μέσα από ένα παγνιώδες κινηματογραφικό πείραμα: όταν οι δύο σκηνοθέτιδες οργάνωσαν την οντισιόν για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τη σεξουαλική ζωή των γυναικών ηλικίας 20-30 ετών στη Δανία, μια σεξουαλικά απελευθερωμένη χώρα, 100 γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, έτοιμες να αφηγηθούν τις φαντασιώσεις και τους προβληματισμούς τους. Δεκαπέντε από αυτές εξομολογούνται μπροστά στο φακό, που τις παρατηρεί ανέκφραστα καθώς μοιράζονται τις πιο μύχιες σκέψεις, γκρεμίζοντας τα στερεότυπα.
Προβολές:
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 - 23:30 
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 - 20:30

Μέιπλθορπ: Κοίτα τις εικόνες / Φέντον Μπέιλι, Ράντι Μπαρμπέιτο
Το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που έγινε για τον αμφιλεγόμενο Αμερικανό καλλιτέχνη Ρόμπερτ Μέιπλθορπ από τότε που πέθανε από AIDS το 1989. Η πρώτη του ατομική έκθεση το 1976 παρουσιάζει τα θέματά του: λουλούδια, πορτρέτα και γυμνά. Σύντομα γίνεται διαβόητος για τις απερίφραστα σεξουαλικές φωτογραφίες γκέι σαδομαζοχιστικών σκηνών και για τις γυμνές φωτογραφίες μαύρων ανδρών. Το μόνο πιο προκλητικό από τις φωτογραφίες του Μέιπλθορπ ήταν η ίδια του η ζωή. Με απεριόριστη πρόσβαση στα αρχεία του, οι σκηνοθέτες φέρνουν στο φως άγνωστες ως τώρα συνεντεύξεις του και συνθέτουν το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη μ’ ένα τολμηρό όραμα.
Προβολές:
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017 - 23:00
OΛYMΠION: Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017 - 23:00 

Οι Βαν Γκογκ της Κίνας / Χάιμπο Γιου, Κίκι Τιανκί Γιου
​Ο Ζάο, ένας από τους εκατοντάδες αυτοδίδακτους ζωγράφους που ζουν στο φτωχό χωριό Νταφέν της Κίνας, ζει πουλώντας στη Δύση πιστά αντίγραφα διάσημων έργων. Ενώ ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ κατάφερε να πουλήσει μόνο έναν πίνακα όσο ζούσε, η οικογένεια του Ζάο έχει πουλήσει περισσότερα από 90.000 αντίγραφα έργων του. Μετά από πολύ κόπο, ο Ζάο εκπληρώνει το όνειρό του: να ταξιδέψει στο Άμστερνταμ για να δει από κοντά τα έργα του ινδάλματός του. Εκεί, μπορεί το θέαμα της τουριστικής εκμετάλλευσης της δουλειάς του να τον καταβάλλει, αλλά η εμπειρία της τέχνης θα τον ωθήσει να ανακαλύψει το πραγματικό νόημα της δημιουργίας...
Προβολές:
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017 - 17:30
TZON KAΣΣABETHΣ: Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 - 11:00

Πού είσαι Σινγκάλ; / Άγγελος Ράλλης 
Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Προβολές:
OΛYMΠION:Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 - 18:00 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017 - 20:30 
TZON KAΣΣABETHΣ: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 - 22:30 

Άουστερλιτς / Σεργκέι Λοζνίτσα
Υπάρχουν τόποι στην Ευρώπη που εξακολουθούν να υπάρχουν ως υπενθύμιση ενός οδυνηρού παρελθόντος – ως εργοστάσια όπου οι άνθρωποι μετατρέπονταν σε στάχτη. Οι τόποι αυτοί είναι τώρα ιστορικά μνημεία, που ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Πώς όμως συμπεριφέρονται εκεί σήμερα οι επισκέπτες; Πόσο εύκολα μετατρέπεται ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σε θεματικό πάρκο και πώς γίνεται ακόμη και το Ολοκαύτωμα ατραξιόν; Το ντοκιμαντέρ, που δανείζεται τον τίτλο του από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Β. Γκ. Ζέμπαλντ, μας υπενθυμίζει πως η λήθη είναι η ασφαλέστερη οδός για την ανθρώπινη κτηνωδία. 
Προβολές:
TZON KAΣΣABETHΣ: Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017 - 19:30
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 - 13:15 

Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης / Μαργαρίτα Μαντά
΄Ενας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα κι ένα έργο που έχει αναγνωριστεί διεθνώς και συνεχίζει να αναγνωρίζεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Η Άλκη Ζέη εξομολογείται, καθώς τη συνοδεύουν στο μοντάζ και οι μαρτυρίες της αδελφής της, Ελένης Κόκκου, και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της,του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου. 
Προβολές:
TΩNIA MAPKETAKH: Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017 - 20:00
TZON KAΣΣABETHΣ: Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 - 13:00 

Πύργος / Κιθ Μέιτλαντ
Την πρώτη Αυγούστου του 1966, ένας ελεύθερος σκοπευτής ανέβηκε με το ασανσέρ στον τελευταίο όροφο του Πύργου του Πανεπιστημίου του Τέξας και άνοιξε πυρ, κρατώντας την πανεπιστημιούπολη όμηρο για 96 λεπτά. Όταν επιτέλους έπαψαν οι πυροβολισμοί, o απολογισμός ήταν 16 νεκροί, πάνω από τριάντα τραυματίες κι ένα έθνος συγκλονισμένο, που προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβη. Το ντοκιμαντέρ αυτό, που συνδυάζει αρχειακό υλικό με ροτοσκοπικό ανιμέισον μ’ έναν τρόπο δυναμικό που δεν έχει προηγούμενο στο σινεμά, αποκαλύπτει τις άγνωστες ως τώρα ιστορίες των αυτοπτών μαρτύρων, των ηρώων και των επιζώντων της πρώτης μαζικής δολοφονίας σε σχολείο της Αμερικής – ιστορίες γεμάτες δράση, που δείχνουν πώς η σκοτεινή πλευρά ενός ανθρώπου έφερε στην επιφάνεια τη φωτεινή πλευρά τόσων άλλων.
Το ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει το Βραβείο Κοινού, το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής το SXSW Festival των ΗΠΑ, το 2016.
Προβολές:
OΛYMΠION: Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017 - 20:30
TZON KAΣΣABETHΣ: Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 - 22:30

Θέατρο της ζωής / Πίτερ Σβάτεκ
Ο Μάσιμο Μποτούρα, ένας από τους μεγαλύτερους σεφ του κόσμου, οργανώνει κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης στο Μιλάνο το 2015, ένα συσσίτιο που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει. Στο Refettorio Ambrosiano, ο Μάσιμο προσκάλεσε 60 από τους πιο διάσημους σεφ του κόσμου οι οποίοι, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα τρόφιμα από τα περίπτερα της EXPO που θα πήγαιναν για πέταμα, μαγείρεψαν για τους φτωχούς πρόσφυγες και αστέγους του Μιλάνου. Η πρωτάκουστη συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων που δίνει άφθονη τροφή για σκέψη.
Προβολές:
TZON KAΣΣABETHΣ: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 - 17:30
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 - 15:45

Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική / Πολ Ντάγκντεϊλ
Η ταινία, ένα Gimme Shelter τού 21ου αιώνα, ακολουθεί τους Ρόλινγκ Στόουνς σε μια πολιτισμική περιπέτεια στη Λατινική Αμερική, καθώς το συγκρότημα οδεύει προς το ιστορικό φινάλε της περιοδείας τους, όταν έγιναν το πρώτο γκρουπ στην ιστορία που έπαιξε μπροστά σ’ ένα ακροατήριο 1,2 εκατομμυρίων ατόμων στην Αβάνα της Κούβας. Ο σκηνοθέτης πετυχαίνει το ακατόρθωτο: να συλλάβει την επί σκηνής ενέργεια ενός συγκροτήματος που παίζουν σε κάθε συναυλία σαν να ‘ταν η τελευταία τους, και το πώς αυτή συντονίζεται με τον κόσμο που ετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη φάση της ιστορίας του.
Προβολές:
OΛYMΠION: Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017 - 20:00
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017 - 23:00

78/52 / Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ
Μια πρωτόγνωρη ματιά στην εμβληματική σκηνή της ταινίας Ψυχώ του Άλφρεντ Χίτσκοκ που εκτυλίσσεται στο ντους, στον «άνθρωπο πίσω από την κουρτίνα» και στον φόνο επί της οθόνης που άλλαξε ριζικά την πορεία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Αυτό το απολαυστικό, πανέξυπνο ντοκιμαντέρ, το πρώτο στην ιστορία που αφιερώνεται στην ανάλυση μίας και μόνο σκηνής, δεν θα αγαπηθεί μόνο από σινεφίλ, αλλά από όλους όσοι αγαπούν τις κρυφές λεπτομέρειες και τους ξέφρενους συνειρμούς, και διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και ανάμεσα από τα (52) cut.
Προβολές:
OΛYMΠION: Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017 - 20:30
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017 - 17:30

Refugee Highway / Χρόνης Πεχλιβανίδης
Το 2015, 800.000 άνθρωποι περάσαν από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου στο δρόμο τους για την Κεντρική Ευρώπη. Αρκετές εκατοντάδες από αυτούς πνίγηκαν στην προσπάθειά τους. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και πολλά παιδιά... Το μακρύ αυτό ταξίδι κατέγραψε ο Χρόνης Πεχλιβανίδης με την κάμερά του.
Προβολές:
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017 - 18:00
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017 - 15:00

Η τελευταία παραλία / Θάνος Αναστόπουλος, Νταβίντε Ντελ Ντεγκάν
Η Τελευταία παραλία είναι μια ταινία που διαδραματίζεται σε μια λαϊκή παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας, όπου ένας τοίχος τριών μέτρων χωρίζει ακόμα και σήμερα τους άντρες από τις γυναίκες. Μια ταινία για τα σύνορα, τις ταυτότητες, τους διαχωρισμούς και συνάμα μια "τραγικωμωδία" για την ανθρώπινη φύση.
Προβολές:
TΩNIA MAPKETAKH: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 - 17:30

Το πείραμα της Βενεζουέλας / Ιάσων Πιπίνης
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, 18 χρόνια μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ούγκο Τσάβες. Παρουσιάζει μαρτυρίες πολιτών που σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, καταγράφει μια πολιτική συγκέντρωση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ακολουθεί τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, σε μια φαβέλα. Μεταξύ άλλων, η Λίλιαν Τιντόρι, σύζυγος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, μιλάει για τους λεγόμενους πολιτικούς κρατουμένους στη Βενεζουέλα.
Προβολές:
TΩNIA MAPKETAKH: Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017 - 17:30

Wall Democracy / Βάλια Καρδή, Νεφέλη Κοσκινά
Στην Αθήνα, οι τέχνες του δρόμου και, πιο συγκεκριμένα, το graffiti είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα περνάει απαρατήρητο μέσα στο αστικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε άραγε να αντικατοπτρίζει τις εξουθενωτικές επιπτώσεις μιας οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης; Είναι μια πολιτική και επαναστατική δράση ή όχι; Graffiti και street art, νομιμότητα και παρανομία, τέχνη και βανδαλισμός. Οι δημιουργοί του Wall Democracy αποφάσισαν να επισκεφτούν την Αθήνα και να ζητήσουν από 14 καλλιτέχνες (writers, street artists και εικαστικούς) να απαντήσουν σε όλα αυτά τα ερωτήματα.
Προβολές:
TΩNIA MAPKETAKH: Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017 - 22:30
TZON KAΣΣABETHΣ: Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 - 15:00 

To 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 3  έως τις 12 Μαρτίου 2017.  Συνολικά, 213 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο Ολύμπιον, τον Παύλο Ζάννα και τις αίθουσες του Λιμανιού. Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών, τα αφιερώματα και οι παράλληλες εκδηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα.

Πηγή: clickatlife.gr

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου